YAŞAM Haber Girişi : 29 Aralık 2021 11:14

TEBRİK ETMEYİN SAHİP ÇIKIN!

TEBRİK ETMEYİN SAHİP ÇIKIN!
Erzurum'da Kültür ve sanat adına düzenlenen faaliyetler acaba ne kadar ilgi görüyor!. Yada şöyle soralım "Erzurum'da sanat için çaba gösterenlere ne kadar sahip çıkılıyor?
Sanat ve sanatçı var ama...
Erzurum'da Kültür ve sanat adına düzenlenen faaliyetler acaba ne kadar ilgi görüyor!.
Yada şöyle soralım "Erzurum'da sanat için çaba gösterenlere ne kadar sahip çıkılıyor? 
İlimizdeki sanatsal veya kültürel etkinlikleri organize eden kurumlar ve bunların başını çeken Kültür ve Turizm İl müdürlüğü acaba sanat ve sanatçıya ne kadar sahip çıkıyor! 
Bir şeyler yazmaya veya söyleyeme gerek var mı? bence yok!... 
Erzurum Büyükşehir Belediyesi sanat ve sanatçıya karşı önemli işlere imza atıyor. Son örnek ise "bir bayram sabahı" adlı tiyatro resitali. 
Geçtiğimiz ay İbrahim Erkal kültür merkezinde binlerce kişinin büyük bir ilgi gösterdiği ve sahnelendikten sonra her kesimin alkışını alan bunun yanında tiyatro severlerin hasretine son veren etkinlik yapıldı.
Zaten "bir bayram sabahı" adlı oyunun haberlerini ı medyadan takip etmişsinizdir. 
Büyükşehir Belediyesi şehir Tiyatrosu’nun yeni oyunu “Bir Bayram Sabahı” sanatseverlerden tam not aldı. Cengiz Duruların kaleme aldığı komedi oyunu Erzurum’un gelenek ve göreneklerini gerçek bir hikâye ile anlattı.  
Oktay Parlar ve Yakup Çağlayan’ın yönettiği dev eser, kapalı gişe yaparken oyunu izlemek isteyen yüzlerce insanda salonda yer bulamadığından bu keyiften mahrum kaldı.  Usta tiyatrocular Oktay Parlar, Yakup Çağlayan ve Şerif Avcı’nın yanı sıra toplam 14 oyuncunun rol aldığı oyunda bayram sabahında yaşanan olaylar mizahi bir dille seyirciye aktarıldı. 
İbrahim Erkal kültür Merkezinin seyirci kapasitesi yanılmıyorsam 600 kişilik. 
Haftanın iki günü (Pazartesi ve Salı) günleri sahnelenen oyun toplamda sekiz kez perde derken izleyici bakımından sayıyı hesapladığınızda bu rakam ayda 6 bin kişi demek. Ve de izleyemeden salona gelip geri dönenleri saymıyorum bile. 
Birilerinin Erzurum şivesini veya bellediği (Teyo) tiplemeleriyle sadece para kazanmak uğruna ucuz sanatçılık sergilediği  ilimizde öyle cevherler var ki Erzurum'da tiyatro kültürünü yaygınlaştırmak adına çok büyük fedakarlıklar yapıyorlar.
Ne bir tatlıcının maşalığını yapıyorlar nede Erzurum şivesi veya yalan dolanlar ile para kazanmanın derdindeler. 
Kimden mi bahsediyorum, Yakup Çağlayan, Oktay Parlar, Şerif Avcı ve  Erzurum sevdalısı  fedakar insanlardan oluşan ekipten bahsediyorum. 
"bir Bayram Sabahı" adlı oyun sahnelendiği ilk günden itibaren çok büyük beğeni görürken, başta Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen olmak üzere şehrin protokolü de Cengiz Durular'ın yazdığı oyunu alkışlarla izledi. 
Binlerce kişinin övgüler yağdırarak izlediği oyun sona erdi ermesine ama gözler bundan sonraki sürece çevrildi. Çünkü ilgi o kadar fazla ki insanlar adeta tiyatro özleminin dışa vurdular. 
Aslında Bizim sanatçılarımıza da destek verildiği zaman ne kadar güzel işlerin yapılabileceğini bu oyun ile bir kez daha görmüş olduk. 
Binlerce lira harcanarak yapılan lüzumsuz organizasyonlar yerine, binlerce insanın beğenisini kazanan hatta ve hatta abartmıyorum salonda yer bulmak için kavgaların bile edildiği tiyatroya destek verilse Erzurumlu müthiş bir keyif alacak diye düşünüyorum. 
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e de bir çağrıda bulunarak  bu oyunun tekrar tekrar sahnelenmesini ve izleyemeyenlerin de bu keyif e ortak olmasının hakları olduğunu açıkça ifade ediyorum. 
Bir tavsiyede İlçe Belediyelerine  olacak tabi ki. 
Bakın Aziziye Belediyesi bu oyunu kendi ilçesinde sahneletti ve müthiş bir ilgi gördü. diğer İlçelerimizde de bu oyunun bir şekilde sahnelenerek hem sanatçılara değer ve destek verilmesi hem de ilçelerdeki vatandaşların da tiyatro özleminin giderilmesinin çok önemli olduğunu vurguluyorum... 
 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.