SİYASETHaber Girişi : 16 Ağustos 2020 22:17

SİYASİ ETİK TARTIŞMASI?

SİYASİ ETİK TARTIŞMASI?
Oltu ve Tortum belediye başkanlarının BBP’den istifa ederek AK Parti’ye katılmaları, Erzurum’da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi.
Erzurum’da “siyasi etik” tartışması
Oltu Belediye Başkanı Necmettin Taşçı ve Tortum Belediye Başkanı Muammer Yiğider’in BBP’den istifa ederek AK Parti’ye katılması, Erzurum’da yeni bir tartışmanın fitilini ateşledi. Tortum ve Oltulu seçmenler, Taşçı ile Yiğider’in seçmenin siyasal tercihine saygısızlık ettiğini düşünürken, kimi seçmenler de, beklenen tablonun aslında bu olduğunu dile getirdiler. Her iki ismin de 31 Mart seçimlerinden önce AK Parti’den aday olmayı arzu ettiklerini, ancak aday gösterilmediklerini hatırlatarak; “O dönemde kendileri aday gösterilmiş olsalardı, bugün de böyle bir durum yaşanmazdı. Aslında bu geciken bir sonuçtu” dedi. Siyaset bilimciler ise, milletvekili ya da belediye başkanlarının seçildikleri partilerden istifa edip başka partilere geçmelerinin siyasi etik açıdan ele alınması gerektiğini kaydederek, “Esasen partilerinden istifa eden milletvekillerinin ya da belediye başkanlarının, görevlerinden de istifa etmeleri gerekir. Fakat Türkiye’de seçim ve siyasi partiler yasası maalesef bu tarz olayların yaşanmasına zemin sunuyor” dediler.
“TEPKİ GÖSTERMELERİ GAYET DOĞAL”
Oltulu ve Tortumlu seçmenlerin parti değiştiren belediye başkanlarına tepki göstermelerinin gayet doğal olduğunu dile getiren siyaset bilimciler, “Bu durum elbette reaksiyon gösterilmesini gerektiren bir durum, ancak Türkiye’de aynı zamanda alışık olduğumuz da bir durum” diye konuştular.
Türk siyaset tarihinde bu ve benzeri geçişlerin örneklerine sıklıkla rastlamanın mümkün olduğunu anlatan siyaset bilimciler, “Seçim ve siyasi partiler kununu değişmedikten ve yeniden ele alınmadıktan sonra bu ve benzeri transferlerin süreceği çok açıktır. Geçmişte toplu milletvekili transferleri ve pazarlıklarını görmüş ve yaşamış bir ülke burası. Bu yüzden durumu abartmamak lazım. Daha doğrusu önümüzde kökünden çözüm bekleyen bir sorun var, o da siyasi parti ve seçim kanunudur” diye konuştular.
SEÇMENLER İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA
Bu arada Oltu ve Tortumlu seçmenler de ikiye ayrılmış durumda. Seçmenlerin bir kısmı belediye başkanlarının parti değiştirmiş olmalarının yakışık almadığını düşünürken, bir diğer kesim ise, bunun gecikmiş bir sonuç olduğunu ifade etti. Tortumlu seçmenler, Muammer Yiğider’in AK Parti’den aday gösterilmeyi istediğini, ancak bunun kabul edilmediğini anlatarak, “Aslında bu gelişme AK Parti’nin aday gösterme süreçleriyle ilgili olarak kendi payına bazı dersler çıkarması açısından da önemlidir. Yani adaylar belirlenirken, halkın kimi istediğine de kulak verilmelidir” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.