YAŞAMHaber Girişi : 07 Ocak 2023 00:02

PERDER "İNDİRİM" ÇAĞRISINA DESTEK VERDİ

PERDER
Her ay Türkiye'nin değişik bir ilinde toplanan Türkiye Perakendeciler Federasyonu, bu kez yeni yılın ilk toplantısını Erzurum da yaptı.  

Erzurum'da toplanan PERDER'den önemli kararlar çıktı. 
Her ay Türkiye'nin değişik bir ilinde toplanan Türkiye Perakendeciler Federasyonu, bu kez yeni yılın ilk toplantısını Erzurum da yaptı.  
TPF Yönetim Kurulu’nun Hilton Otel’de yapılan toplantısının ardından Doğu Anadolu PERDER’in ev sahipliğinde bir yemek verildi. Yemeğe, Oltu belediye Başkanı Necmettin taşçı, ETSO Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Ticaret borsası Başkanı Hakan Oral, 1. OSB Başkanı Murat Urkuç, bazı STK temsilcileri, TPF yönetim kurulu üyeleri, yerel marketlerin temsilcileri, işadamları ve basın mensupları iştirak etti. Yemekte açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Bölge Başkanı Yusuf Çizmelioğlu, Yeni yılın ilk toplantılarının Erzurum'da yapılmasından mutlu olduklarını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti. 
Yusuf Çizmelioğlunun konuşmasının ardından kürsüye davet edilen Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Ömer Düzgün, Maliye Bakanı Nurettin Nebati’nin “Bir müddet zam yapmayın” çağrısına olumlu cevap verdi ve “81 ilde hizmet veren 5 bin 500 yerel zincir market olarak temizlik ve dayanıklı gıda tüketim ürünleri ile ev mutfak araç ve gereçlerinde zam yapmama kararı aldık. Zamlara karşı dayanabileceğimiz kadar dayanacağız" dedi.
"İNDİRİM YAPMAYA DEVAM EDİLECEK"
Başkan Ömer Düzgün ayrıca, 14 perakende derneği, 5 bin 500 şube ve 100 bini aşkın çalışanla 81 ilde vatandaşa hizmet verdiklerine dikkat çekerek, federasyon çatısı altında güçlerini birleştiren yerel işletmecilerin büyük bir rekabet girdabında kürek çektiğini savundu.
Türkiyenin zor bir süreçten geçtiğini ve İçinde bulunduğumuz ekonomik koşullar nedeniyle Böylesine bir rekabet ortamında yerel marketlerin fiyat artırma gibi bir lüksü olamayacağını dile getiren TPF Başkanı Düzgün, “Bizler tek bir mağazamızda 3-5 değil, 20-25 hemşehrimize istihdam sağlıyoruz. Discount marketlerde mağaza başına minimum 600-700 kalem ürün varken, bizim en küçük market mağazamızda minimum 5 bin kalem ürün yer alıyor. Her üründen bir değil, birçok markanın üretimini mağazalarımızda bulabilmek mümkün. Sebze meyvenin birkaç çeşidi, süt ve süt ürünlerinin, bakliyatın ve diğer 5 bini aşkın ürünü vatandaşlarımız fiyat ve marka karşılaştırmalı alabiliyor. Yerel zincirlerde fiyata paralel kalite uygulaması ve gramaja göre fiyat uygulaması yapılmıyor. Üründe kalite erozyonu yoktur. Yerel zincirler her gün yüzlerce değişik üründe dün olduğu gibi bugün de indirim yapmaya devam ediyor, devam edecek" dedi.
“ÜRETİCİLERDEN ZAMLI ÜRÜNLERİ ALMAYACAĞIZ”
"Ürüne zam yapan, market gibi gösteriliyor, böyle bir algı mevcut. Fakat bizler vatandaşlarımızla karşı karşıya kalmak istemiyoruz” diyen Düzgün, günümüz teknolojisinde, uygulamalar sayesinde tüm raflardaki ürünün anında görülebildiği bir ortamda fahiş fiyat uygulanamayacağını savundu. 
“Bizler tüketiciye ürünü en son sunan işletmeleriz, zincirin son halkasıyız” diyen Düzgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: Bu yüzden tüketici fiyatı bizde görüyor, bizim zamlı sattığımızı sanıyor. Burada üretici, tedarikçi, lojistik, genel giderler hepsini bir arada değerlendirmek gerekiyor. Amacımız enflasyonun düşüşüne katkı sağlamak ise bu zincirin her halkasının elini taşın altına koyması lazım. ÜFE-TÜFE arasındaki farka baktığımız zaman üreticilere bir çağrıda bulunmak istiyoruz. Lütfen, marketleri zor durumda bir süre bırakmayınız. Mümkünse, bizlere zamlı ürün ve liste göndermeyiniz. Bu 81 ildeki tüm yerellerin ricasıdır. Zamlı ürün gelirse almayacağız. Ancak bu şekilde enflasyonun düşüşüne bir katık sunabiliriz. Zamlara karşı dayanabileceğimiz kadar dayanacağız. "Büyük şehirlerden köylere kadar marketler alt alta, üst üste açılmaya hızla devam ediyor. Buna acilen herkesi kucaklayacak 'Perakende Yasamızla' önlem alınması gerektiğini tekrarlamak isterim" diyerek tekelleşme tehlikesine karşı öneri getiren Düzgün, "Tabii ki enflasyonun düşüşü sadece market raflarındaki fiyatlara bağlı değil. Gıda dışı tüm perakende sektörlerinin de buna katkı sunması gerekiyor. Türkiye´deki 81 ildeki yerel zincirler olarak, biz devletimizin, vatandaşımızın her daim yanındayız, her daim yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.