Erzurumda Taşınacak
İçişleri Bakanlığı tarafından gündeme getirilen Fay Yasasının önümüzdeki yıl Mart ayında tamamlanması planlanıyor. Hazırlanan yasada aralarında Erzurumun da bulunduğu fay hattı üzerinde 18 ilde, acil olarak 100 bine yakın binanın taşınması öngörülüyor.
Deprem kuşağında yer alan Türkiyede sağlıklı binalar için uygulamaya sokulan Kentsel Dönüşüm yasasının ardından bir kez daha düğmeye basıldı.
Elazığ depremi sonrası içişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından gündeme getirilen Fay Yasasının taslak metni bitme aşamasına geldi. Geniş katılımlı olarak hazırlanan Fay Yasasının 1 Mart Deprem haftasında Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulacağı belirtildi.
Afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen kentlerde insanların can ve mal güvenliğinin sağlanması için gündeme gelen Fay Yasası ile fay hatları üzerinde gerçekleşen yapılaşmaların önüne geçilmesi, mevcutta var olanların ise kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması planlanıyor.
Meclise gelmesi beklenen yasada, ilk etapta birinci ve ikinci derecede deprem kuşağında bulunan 18 ilde 100 bine yakın binanın taşınması yada dönüştürülmesi hedefleniyor.
Erzurumda listede
AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Kuşağı Haritasında Erzurum ve Bingöl de dönüştürülmesi gereken iller arasında yer aldı. İkinci derece deprem riski bulunan bu illerde özel çalışmalar yapılacak.
Daha önce Erzurumda 9 milyon 814 bin 738 metrekarelik bölge riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm çalışmalarına dahil edilmişti. Bu alanlardan bir kısmında çalışmalar tamamlanırken birçok yer ise dönüştürülmek için bekliyor. Bu bölgelerin ciddi bir kısmının ise fay hattı üzerinde olduğu biliniyor.
Bir tek Belediye imkanları ile olmaz
Erzurumun ikinci derecede deprem kuşağında yer aldığını doğrulayan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, belediye olarak kentin ciddi bir bölümünü dönüştürdüklerini söyledi.
Kentsel dönüşüm konusunda zaman zaman eleştirilerin hedefi olduğunu ifade eden Başkan Sekmen, Göreve geldiğimiz günden beri şehrimizde kentsel dönüşüme ağırlık verdik. Eleştirilerin hedefine oturduk ama biz girdiğimiz yoldan dönmedik. Bölge bölge bina dönüşümü yaptık ancak hala dönüştürülmeyi bekleyen sayısız binalarımız var.30 yıl 40 yıl önce kooperatif eliyle oluşturulan binaların çoğu ömrünü tamamlamış. Çıkarılacak Fay Yasası belediyelerin elini güçlendirir. Destek verilmez ise belediyelerin nefesi tüm şehri dönüştürmeye yetmez diye konuştu.
Tasarının yasalaşmasının ardından fay hattı haritası üzerindeki yapıların tespit edileceğini belirten Başkan Sekmen, İvedilikte bu binaların taşınması sağlanacak. Burada en önemli konu vatandaşa sunacağınız imkan. Yeni bir konut oluşturmak belediye imkanları ile mümkün olmayabilir. Bu nedenle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ kanalıyla bu işe rakamsal olarak müdahil olmalı. Her yönü ile düşünülmüş, bir yasa kısa sürede şehirlerimizi depremden koruyacaktır dedi.
Kaynak: pusula gazetesi