YAŞAM Haber Girişi : 07 Eylül 2021 17:02

AŞI YOKSA BİLET'DE YOK!

AŞI YOKSA BİLET'DE YOK!
koronavirüs aşısı yaptırmamış ya da hastalığı geçirmemiş kişilerin seyahat edebilmeleri için PCR testi zorunluluğu dün hayata geçti ancak sistemdeki arıza karışıklığa neden oldu.
Aşısızlar Bilet Aldı, Aşılılar Alamadı
Koronavirüs tedbirleri kapsamında şehirlerarası seyahatlerdeki aşı ve PCR testi zorunluluğu dün başladı. Sağlık Bakanlığı tarafından otobüs firmaları için tanımlanan sistem arıza verince, ilk gün kimi aşısızlar bilet alabilirken çift doz aşı olanlar seyahat edemedi. Bazı firma yetkilileri öngörülemeyen durum karşısında ekran kapamak zorunda kaldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan yeni karara göre 6 Eylül’den itibaren aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için negatif sonuçlu PCR testi istenecek. Vatandaşlar seyahat edebilmek için bilet alırken 48 saat içerisinde yaptırdığı PCR testinin negatif sonucunu göstermek zorunda. Yaptırılan Kovit-19 aşının ise üzerinden 14 gün geçme zorunluluğu var. Söz konusu uygulamaların hayatiyete geçtiği ilk gün yaşanan yoğunluktan otobüs firmalarının sistemleri çöktü.
Tekrar mağdur olduk
Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu sistemde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ve HES kodu ile bilet satışı yapılabiliyor. Ancak sistem arıza verince aşısızlar bilet alabilirken çift doz aşısını olanlara bilet çıkmadı. Erzurum’da kimi otobüs firmaları sistemlerini tamamen kapatırken kimileri de sistem dışı bilet satışı yapmak zorunda kaldı.
Esadaş  Genel Müdürü Selami Tan,  “Yasaklar uygulamaya sokuldu ama alt yapı mevcut değil. Firmalara ayrıntılı bir genelge gönderilmedi. Sistem üzerinden satış yaparken ne yapacağımızı şaşırdık. Satış yapmadan birçok deneme de yaptık. Sistem ya hata veriyor ya da riskli olan vatandaşların bilet satışına da onay veriyor. Biz de anlamadık, hiç aşı olmamış birine bilet çıkarken çift doz aşı olmuş birine satış yapamadığımızı fark ettik. Öte yandan hem aşıyı hem PCR testini kabul etmeyenler de var. Otobüslerimiz de yarı yarıya boşaldı. Belki tekrar kapanmaya gidilmedi ama yine ekonomik anlamda olumsuz etkileneceğe benziyoruz” dedi.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.