Derneklerin nitelik açısından değerlendirilmesi, Erzurum açısından tam bir hayal kırıklığı…
Erzurum’daki derneklerin sayısı 900’ü geçti. İlçeler de dahil olmak üzere kültür, sanat, spor, eğitim, yardımlaşma ve daha birçok alanda faaliyet göstermek için Erzurum’da kurulan derneklerin sayısı giderek artıyor. Söz konusu derneklerin nitelik açısından değerlendirilmesi ise, Erzurum açısından tam bir hayal kırıklığı… Çünkü bu derneklerden amaçları dahilinde proje hazırlayıp destek görenlerin sayısı ise, 10’u geçmiyor. Bunun tam bir çelişki olduğu ifade edilirken, derneklerin neredeyse tamamına yakın bir bölümünün pasif durumda olduğu ve tabela derneği olduğu ifade ediliyor. Yetkililerden edinilen bilgilere göre; bir dernek kurmak için 7 kişinin bir araya gelmesi ve tüzük hazırlaması yeterli oluyor. Erzurum’da son yıllarda hızla artan dernek sayısına mukabil niteliğin adeta yerlerde süründüğü dile getirilirken, “915 dernek demek, tam 915 tüzel kişilik, 915 sivil toplum birimi, 915 yönetici, 915 kanaat önderi ve toplum mühendisi demek. Ancak gelinen noktada bu 915 dernek içerisinde aktif olanların sayısı 10 bile değil!” diye konuştular.
915 DERNEKTEN SADECE 7 PROJE
Derneklerin kullanımına sunulmak üzere proje karşılığında zaman zaman bütçeler oluşturulduğunu kaydeden konu ile ilgililer, “Erzurum bu bakımdan öyle bir noktada ki, gerçekten üzülmemiz gereken bir yerde. Bir şehirde 915 dernek olur da, hazırlanan proje sayısı 10’u geçmez mi? Erzurum’da sadece 7 proje hazırlanmış. 915 dernek içerisinde sadece ve sadece 7 proje. Bu rakamlar bile Erzurum’daki derneklerin niteliğini gözler önüne sermeye yetiyor” dediler.
BEYANDA BİLE BULUNMUYORLAR!
Dernekler arasında hemşehri, cami, eğitim, kültür, sosyal yardımlaşma, spor, meslek mensupları gibi amaçlarla oluşturulmuş yapıların yoğunlukta olduğu Erzurum’da, birçok derneğin de kapanma tehlikesi ve inceleme sürecinde olduğu bildirildi. Dernekler için beyan dönemlerinin olduğunu, ancak çoğu derneğin bu beyanlarda bile bulunmadığı dile getirilirken, “Tabi kanunlar nezdinde bu bir ihlal, dolayısıyla yasal müeyyide gerektiriyor. Erzurum’da önce dernek kuruluyor, kısa bir süre faaliyet gösteriliyor, ondan sonra ne genel oluyor, ne soran oluyor. Birçoğu beyanname vermekte bile sıkıntı yaşıyor” şeklinde konuştular.